Yaşam Tarzı ve Kültür

Nepalliler her sabah gündoğumundan önce kalkıp tapınaklara doğru giderler. Hindular da  Budistler de yakındaki tapınak Hinduymuş ya da Budistmiş diye ayırmadan o tapınağa gidip sunaklarını Tanrılara sunarlar. Sağlık, huzur, mutluluk için dua ederler. Ardından eve dönüp çoğunlukla mercimekten oluşan çorbalarını ve çapati dedikleri ekmeklerini yiyerek kahvaltı ederler. Evde mercimek yoksa çorba mantardan, pirinçten, soğandan, lahanadan da olabilir. Çapati ekmeğini, genellikle su ve unu karıştırarak bir el büyüklüğünde hamuru açıp o hamuru saçta pişirerek yaparlar. Ardından çalışanlar işe yollanırlar. Öğle vakti evin maddi durmuna göre değişen “Daal, Bhaat ve Tarkaari” dedikleri geleneksel yemeklerini yerler. Yanında da tabii ki çapatilerini. Daal; baharatlı ve acılı mercimek çorbasıdır. Bhaat, haşlanmış pirinçtir. Çorbayı genellikle pirincin üzerine dökerek yerler. Tarkaari ise köri soslu, acılı kavrulmuş patates yemeğidir. Akşamları da genellikle bu yemeği yerler. Tibetli Nepalliler de bazen momo adında bir tür hamur işini yerler. Avuç içi kadar hamurun içine sebze, kıyma ya da peynir koyarak kapatırlar. Ardından ya buharda haşlarlar ya da yağda kızartırlar. Bu tarz hamur işleriyle Nepalliler’in mutfağı zenginleşir. Nepal, bitki çaylarında çok zengin bir ülkedir. Siyah çaylarını da sütle karıştırarak içerler.

Turistler için ise merkezi yerlerde dünya mutfağını sunar, Nepalliler. İtalyan mutfağından, Meksika mutfağına, oradan da Ortadoğu mutfağına doğru çeşitler gider. Sabahları da Alman fırınından değişik poğçalar, sandviçler, omletler, kahveler çıkar.

Nepalliler müziklerinde genellikle vurmalı çalgılarını kullanırlar. Bazı yörelerin insanları da saarangi dedikleri üç telli kemana benzer bir çalgıyı da kullanırlar. Flütte onların geleneksel müziklerini çalmak için kullandıkları bir diğer çalgıdır. Bu çalgıları kendi elleriyle yapıp turistik yerlerde de satarlar.

Nepallier’in yeni yılı Nisan ayının ortasında başlar ve 12 aydır. Cumartesi de tatil günleridir.

Kadınların sadece %26’sının, erkeklerin de %62’sinin okuma-yazma bildiği Nepal’de her inanışın ve her ırkın okulları vardır. Bu okullar farklı zamanlarda tatile girip farklı tür eğitimler verirler. Nepal’deki ırk sayısı 60 civarındadır. Bu ırkların konuştuğu yerel diller ise 70’i geçmektedir. Bu kadar karışımın olduğu Nepal; tüm ırkların bir bütünlük çatısı altında birleştiği, Hindularla Budistler’in yan yana aynı tapınakta ibadet ettikleri, kavgaların hiç yaşanmadığı, insanların Namaste diyerek gönülden herkese gülümsedikleri bir ülkedir. Kapitalist düzenin yoksunluğuyla rekabetin, hırsın, çatışmanın olmadığı Nepal yüksek saf enerjisiyle huzur, dinginlik, sakinlik, barış arayan herkese o tarihi güçlü kapılarını sonuna kadar açmaktadır.





Swotah Travel bünyesinde, çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Kültür gezileri, trekking, kişiye özel tur seçenekleri, Everest First Base Camp, Annapurna First Base Camp, Poon Hill ile dünyanın çatısına yolculuk yapın.