Alt ve Üst Yapı
Son 12 yılda 12 hükümetin değişmesine sebebiyet veren çatışmalar ve hükümetteki istikrarsızlık kendini ülkenin alt ve üst yapısında da göstermektedir. Son yıllarda yaşanılan çatışmalar sebebiyle ve ülkenin kara ülkesi olup dağlık arazileriyle ulaşılmaz olmasından dolayı yurt dışı yatırımcıların ilgisini çekmemiştir. Fakat son dönemde Nepal Hükümeti’nin 100 civarında ülkeyle kurduğu ilişkiler dolayısıyla yabancı yatırımcılar ülkeye gelmeye başlamıştır.
Ülkede ana şehirlere asfalt yol yapılmıştır. Çoğu kasabaya, köye hatta bazı şehirler arası sokaklar toprak yoldur. Ülkenin dağlık arazisi ve tepelerden oluşması asfalt yol yapımını güçleştirmektedir.
Üst yapı olarak ülkede sokak lambaları, levhalar, bina numaraları da yetersizdir.
Ülkenin gelişme durumuna göre telekomünikasyon sistemi oldukça gelişmiştir. Turistik şehirlerde her köşe başında internet café bulabilirsiniz. Oteller de internet hizmeti sunmaktadır. Ayrıca turistik restoranlarda da wi-fi internet bağlantısı bulunmaktadır. Şehir dışına çıktıkça köylerde, dağlarda internet bulunmamaktadır. Buna rağmen köylerde cep telefonu kullanananlar bulunur. Ülkede en yaygın teknoloji aracı cep telefonudur. Ülkenin nerdeyse her noktasında sabit telefonla bulmak mümkündür. Ülkenin cep telefon hatlarının hiçbirinin ülkemizdeki telefon hatlarıyla anlaşması yoktur. Bundan dolayı aramalar dakikası 8 TL’ye gelmektedir. İnternet cafelerin sunduğu sabit hatla yurtdışını arama ise oldukça uygundur. Dakikası 1,5 TL’dir.
Alt yapı ülkede çok zayıftır. Bir günde 1350 ton çöpün çıktığı Nepal’de ne yazık ki yetersiz ulaşım sistemiyle çöplerin hepsi toplanamamaktadır. Bazı sokaklarında çöp yığınlarıyla karşılaşabilirsiniz. Halk, çözümü çöpleri yakmakta bulmaktadır. Sokaklarda bu görüntülerle de karşılaşabilirsiniz. Toplanan çöplerde imkansızlıklardan sebebiyle ayrımlaştırılamamaktadır ve dolayısıyla dönüştürülememektedir.
Ülkede bulunan 21 hidro elektrik santralleriyle enerji sağlanmaktadır. Nepal’ de en yaygın enerji sistemidir. Çünkü güçlü nehirler bu enerjinin uygulanmasına imkan vermektedir. Şu anki santral sayısı ne yazık ki tüm ülkenin enerji açığını kapatamamaktadır. Bundan dolayı başkent Kathmandu’da bile çoğu zaman elektrik ve su kesintileri yaşanmaktadır. Turistik oteller ve bazı manastırla bu sorunu jeneratör kullanarak çözmüşlerdir.
Elektrik kesintisine bağlı olarak sular da kesilmektedir. Şehrin dışına çıktıkça hatta şehirlerde ara sokaklarda bile, insanları çeşmelerin başında kıyafetleriyle yıkanırken görebilirsiniz. Jeneratörle çözülen elektrik sorunuyla su sorunu da şehirlerde çözülmüştür. Şehirlerde oteller, konukların çamaşırlarını yıkama servisi de sunmaktadır.
Kültür gezileri, trekking, kişiye özel tur seçenekleri, Everest First Base Camp, Annapurna First Base Camp, Poon Hill ile dünyanın çatısına yolculuk yapın.
Galeri
|